Eltandborste

Varför köpa en elektrisk tandborste?

En eltandborste kan förbättra din borstningsteknik. Tandläkare rekommenderar att du tillbringar två minuter på att borsta dina tänder varje dag, och timern på en elektrisk tandborste kan se till att du ger dina tänder den uppmärksamhet de förtjänar.

Vissa människor tycker att en eltandborste uppmuntrar dem att borsta mer. En psykologisk faktor, som man inte ska förringa. Om du normalt borstar för hårt, kommer en elektrisk borste med trycksensor hjälpa till genom att vägleda dig att använda rätt mängd tryck. Den slutar helt enkelt att rotera sina borsthuvuden när trycket mot tänderna blir för stort.

Elektriska tandborstar är bra för att uppmuntra barn att borsta, och kan vara en verklig hjälp för människor med artrit eller dålig motorik i händer och armar. De är också lättare att använda för vissa funktionshindrade och för vårdare som borstar andras tänder.

Tänk på att en billig eltandborste kanske inte är billigare i längden om de utbytbara borsthuvudena är dyra. Framför allt är den kanske inte lika bra.

Eltandborste jämfört med manuel tandborste

Vetenskapligt yttrande varierar på vilken typ av tandborste är bäst för rengöring av tänderna. Det finns inga bevis för att en elektrisk tandborste ger dig friskare tänder och tandkött på lång sikt, och du kan borsta tänderna mycket väl med en manuell.

Om du använder en manuell tandborste välj en med ett bekvämt handtag och mjuk borstar – eftersom tandborstar med hårda borstar kan skada mjuka vävnader i munnen.

Elektriska tandborstar kan ha fördel gentemot manuella borstar med funktioner som timers och trycksensor kan de hjälpa dig att uppnå dig att få rent i hela munnen.

Olika typer av tandborstar

De tre typer av tandborstar på marknaden. Det är eltandborstar, vanliga manuella och batteridrivna tandborstar.

Uppladdningsbara eltandborstar: Den uppladdningsbara eltandborsten är ofta det man menar när man säger eltandborste. Den stoppas in i vägguttaget för att laddas och du behåller handtaget, men byter borsthuvud ungefär var tredje månad. Eltandborstarna skiljer sig åt i det sätt som de rengör tänderna, de kan vara oscillerande-roterande eller använda sonisk teknologi.

Vanliga manuella tandborstar: Till skillnad från eltandborsten är en vanlig manuell tandborste en sådan bastandborste som du vanligtvis är van vid. Den består av ett plasthandtag med integrerat borsthuvud med olika design och hårdhet. Detta är den absolut vanligaste tandborsten och den behöver ingen strömkälla.

Batteridrivna tandborstar: Den som vill ha lite extra kraftfull tandborstning, men inte vill binda sig vid en uppladdningsbar tycker ofta om de batteridrivna. Batteridrivna kallas också ofta bara för eltandborstar eftersom de drivs av ett AA-batteri. Borstarna ser nästan likadana ut som de vanliga manuella men vibrerar mer vilket ger en ökad rengöringseffekt.

Res med eltandborstar

Om du tror att du kommer att använda din elektriska tandborste på språng mycket är det värt att välja en borste som har bra batteritid så att du inte står där med ett tomt batteri. Det är trevligt att kunna slippa packa laddaren när man ska iväg på resor.

Vi finner stora skillnader i batteriet när vi testat elektriska tandborstar. De bästa borstar kan hålla i sig i upp till två veckor mellan laddningarna medan de minst kraftfulla behöver laddas efter 4-5 dagar. De populära Oral B och Philips Sonicare har båda god batteritid. Se upp med alltför billiga eldtandborstar, de är ofta av dålig kvalité på mer än ett sätt.

Om du kommer att resa en hel del med den, överväg då att välja en med en väska, eller åtminstone en med ett skydd för borthuvudet. En väska har vanligtvis plats för din borste och ett par extra borsthuvuden, medan en skydd endast klickas på på toppen av borsthuvudet för att hålla den ren och skyddat.

Vilken tandkräm?

Se till att din tandkräm innehåller fluor. Fluor hjälper till att förhindra karies i upp till 12 timmar efter användning under natten och mellan 1-4 timmar på dagen. Välj en tandkräm med minst 1.350 ppm (parts per million) fluorid.