Folktandvården

Tandblekning hos Folktandvården

folktandvarden stockholmNär en tandblekning hos Folktandvården görs, undersöks först dina tänder för att se att de är i gott skick och kan blekas. Genom att göra en undersökning före blekningen försäkrar du dig om att dina tänder är i gott skick och minskar risken för fläckar, skador på tandköttet och svåra ilningar. Med gott skick menas att ditt tandkött är friskt och dina lagningar är av god kvalité.

Behandlingen

Själva behandlingen görs antingen av en tandläkare/tandhygienist eller så sköter du den hemma själv med det preparat som du får av Folktandvården. Det händer att båda metoderna kombineras, speciellt vid behandling av tänder med svåra missfärgningar .

Får du denna behandling på en klinik förbereds tänderna på lite olika sätt beroende på vilket blekningsmedel som ska användas. Blekningsmedel finns i olika styrkor och till och med smaker. En gummiduk används ofta för att isolera tänderna så att tandköttet och munnen i övrigt skyddas mot de starka gelerna.

De behandlingar som görs på en tandklinik tar ungefär en timme, men du kan få komma tillbaka ytterligare en eller två gånger för att upprepa behandlingen. Det beror på hur bra resultatet blir initialt.

billig tandblekningspenna

Köp tandblekningspenna billigt hos Denta

Om du ska bleka dina tänder hemma tas först ett avtryck av tänderna på tandkliniken. Detta avtryck används som bas på vilken det tillverkas en plastskena i mjukplast som passar just dina tänder. Sedan får du noggranna anvisningar så att du kan göra behandlingen hemma på dagen eller natten. Du fyller plastskenan med blekgel och använder den en till två timmar om dagen, eller på natten om det är väldigt svårt att ha den på dagtid. Du ska dessutom stärka tänderna med fluor.

Ofta kan det räcka med tre till fyra dagars behandling. Vid svårare fall av missfärgningar kan behandlingen behövas i en till två veckor.

Det går inte att säga att den ena metoden är bättre än den andra. Behandling på klinik går fortare, men resultatet blir inte bättre än den behandling som man gör i hemmet.

Blekning innebär oftast tre besök hos tandvården, då ingår också en efterkontroll där tandläkaren eller tandhygienisten undersöker tänder och tandkött.

Blekning av enstaka rotfyllda tänder

Den här tandblekningen kan var aktuell om du har en enstaka tand som är kraftigt missfärgad som du vill bleka, exempelvis om tanden har haft en stor amalgamfyllning under många år eller om du fått ett slag på tanden för länge sedan eller om tanden blivit rotbehandlad. Tandblekning av en enstaka tand som missfärgats inifrån börjar med att tandläkaren tar bort gamla fyllningar och annat som kan ha bidragit till denna missfärgning. Tandläkaren gör en öppning på tandens baksida och bleker den sedan inifrån. Efter cirka en vecka kontrollerar tandläkaren resultatet. Om det behövs upprepas behandlingen. Behandlingen avslutas med att tandläkaren gör en fyllning med ett tandfärgat material.

Vad kostar tandblekning hos Folktandvården?

  • Blekning, per käke 1500 kr
  • Blekning, upprepad 600 kr
  • Blekning, avital tand 625 kr
  • Blekning, avital tand, inläggsbyte 350 kr