Tandblekning hemma

Bleka tänderna själv hemma

Om du vill bleka tänderna själv i hemmets lugna vrå finns det ett antal olika alternativ. Det kan vara ett sätt att spara in några kronor och göra en billig tandblekning.

Crest White Strips

Det första och det billigaste sättet är att använda plåsterliknande remsor som är fyllda med tandblekningsmedel. En populär sådan produkt är Crest White Strips. Dessa remsor fäster du på tändernas yta. Du trycker fast dem och låter dem verka i cirka 30 minuter. Du drar sedan bort dem och trycker dit nya om du vill ha vitare tänder. Detta gör du 1-2 gånger dagligen tills önskat resultat uppnåtts.

Det är enkelt, billigt och effektivt att använda White Strips. Några av fördelarna med White Strips är att du slipper krångel och kladd med tandskenor och kan ta med dig klisterremsorna vart du än går. Blekningsmedlet som används är skosamt och bör inte ge dig en skör emalj. White Strips passar alla, de kan vara ett bra komplement till dig som blekt dina tänder förut och som vill underhålla tänderna lite då och då. Vet du med sig att du brukar fuska med färgstark mat eller dryck kan White Strips vara bra för dig. Likaså om du vet med dig att du röker och snuskar mycket. Med White Strips undviker du fula fläckar, missfärgningar och dina tänder blir vita och fräscha igen.

billig tandblekning

Blek tänderna hemma

Tandblekningskit

Ett annat alternativ till att gå till tandläkaren är att köpa ett tandblekningskit för hemmabruk. Gemensamt för de flesta tandblekningskit är att de innehåller tandskenor som du formar genom att först värma dem i varmt vatten, för att sedan bita i dem så att de formar sig efter dina tänder. Tandblekningsgelén som används i dessa hemmakits är oftast precis samma som tandläkaren använder sig utav. Blekgelén som du använder för att bleka tänderna med innehåller nästan alltid den aktiva ingrediensen kerbamidperoxid. Beroende på kost och andra faktorer, ger kerbamidperoxid ett tydligt resultat som kan hålla i flera år.

Du får förvisso inte skenorna lika väl anpassade efter dina tänder som hos tandläkaren, men priset är å andra sidan mycket lägre. Hos tandläkarna är själva blekgelén i princip alltid dyrare än om du köper ett hemma-kit. Bleka tänderna själv med hjälp av ett tandblekningskit är inte svårt.

Med hjälp av tandläkare

Det sista sättet är att först gå till tandläkare, eller en tandklinik, som gör att tandavtryck av dina tänder. De kan därefter tillverka tandskenor som är utformade efter avtrycken. I dessa avtryck applicerar du sedan det tandblekningsmedel som bleker tänderna. Sedan fäster du skenorna på tänderna och låter den blekande gelen verka under en viss tid. Beroende på geléns styrka varierar tiden du har skenorna fästa på tänderna. Det rör sig om allt från 30 minuter till över natten när du sover. Detta är den dyraste av metoderna, men samtidigt den bästa då den ger jämnast fördelning av gelén på dina tänder. Blekningen kan även anpassas individuellt och gelen är framtagen efter ens egna tänder och önskemål. Dessutom undersöks tänderna innan för att se om en blekning lämpar sig. Priserna brukar börja på cirka 2500 kronor och rör sig sedan uppåt.