Tandblekning med laser

Snabb blekning av tänderna med laser

Tandblekning med laserEtt av många alternativ för de som vill bleka tänderna är att uppsöka en tandläkare som utför tandblekning med laser. Lasrar används numera för att behandla olika typer av problem, bland annat hud, tänder med mera. Tandblekning med laser är bland de snabbaste tandblekningsmetoderna som finns.

Det är inte lika många tandkliniker som tillhandahåller blekning med laser som den vanligare metoden med blekningsgele och denna metod utförs alltid på en klinik, aldrig hemma. Tandblekning med laser har dock trots namnet mycket gemensamt med den vanligare metoden med endast en blekningsgele.

Hur går behandlingen till?

Även här används skenor med blekningsgele mot tänderna. Skillnaden ligger i att processen påskyndas genom att använda laser.

Tandläkaren eller tandhygienisten börjar med att putsa dina tänder fina med en slags pimpsten. Detta bidrar till att minska missfärgningar och fläckar som uppstår genom processen. Det finns tillfällen när fläckarna kan gå obemärkt förbi.

För att skydda ditt tandkött och dina tandhalsar för behandlingen, använder tandläkaren en skyddande kant i plastmaterial för att isolera och skydda dessa. Sen är det dags för blekgelen. Medlet som används för att bleka tänderna är ofast 35% väteperoxid. Då en skena används behöver du inte vara orolig för att tandblekningsmedlet ska fräta på tandkött eller hamna i magen.

Tandläkaren belyser sedan blekningsmedlet med laser i kortare intervaller. Mellan varje gång suger tandläkaren bort den tandblekningsgelé som förbrukats samt penslar på ny. Efter sista belysningen med laser torkas gelén bort och munhållaren avlägsnas.

Resultatet är märkbart direkt och det är inte ovanligt att få tänder som är 9 till 10 nyanser ljusare. Behandlingen tar oftast mellan 1 till 1,5h.

Ilar det i tänderna?

Alla är vi olika känsliga i tänderna och har olika smärttröskel, men det är hyfsat vanligt med ilningar i tänderna eftersom tänderna värms upp ett par grader av laserns ljus. Det försvinner relativt snabbt efter behandlingen. Efter ett par dagar bör det vara helt borta.

Hur länge håller resultatet?

Detta varierar från person till person och livstil till livstil. Resultatet bör hålla i flera år, oftast mellan 2-5 år, men resultatet och hur länge det varar beror även på din livsstil. Röker du eller dricker mycket koffein, läsk etc får du räkna med att resultatet varar under en kortare tid än för andra. Om du vill veta hur du ska sköta dina tänder för att få ett resultat som varar länge, bör den som utför själva tandblekningen kunna svara på detta. Följ dessa råd, för att vara säker på att få ett så långvarigt resultat som möjligt.

Hur mycket kostar tandblekning med laser?

På senare år har flera kliniker börjat bleka tänder med laser, vilket lett till att priserna på behandlingen gått ner. Trots det är det inte en billig behandling utan den kostar oftast mellan 4000 – 5000kr. Det måste man väl säga är den stora nackdelen med denna typ av tandblekning, den är dyr. Många kliniker har som alternativ att endast bleka ena käken alternativt göra behandlingen på kortare tid, då är priset självklart lägre.

Det finns inga bevis för att blekning med hjälp av laser på en tandklinik ger ett bättre resultat i längden än andra blekningar. Det är dock snabbt avklarat.