Vanliga frågor

Frågor och svar inför en tandblekning

Inför en tandblekning-behandling brukar en rad frågor dyka upp. Vi har försökt samla ihop de vanligaste här.

Hur länge sitter effekten av en tandblekning i?

Det är en rad faktorer som påverkar hur länge blekningen “håller”. Om du fortsätter din leverna som gjort innan tandblekningen, allt annat lika, kommer dina tänder att fortsätta missfärgas i samma takt som de gör idag. Det som avgör i vilken takt dina tänder missfärgas är ju beroende av hur mycket du utsätter dina tänder för i form av påverkande faktorer. Det som kan påskynda missfärgningen av dina tänder är bland annat mycket drickande av kaffe, läsk eller rödvin. Även rökning och snus missfärgar tänderna. Med det sagt bör det ta flera år innan du är tillbaks vid den punkt då du var innan behandlingen gjordes.

Hur mår man efteråt?

Olika personer reagerar olika, men det är vanligt att man får besvär med ilningar eller irriterat tandkött. Besvären försvinner oftast inom ett par dagar. För bästa resultat bör du inte äta eller dricka något med stark färg under behandlingen och några dagar efteråt. Detta inkluderar kaffe, läsk, rökning med mera.

Vad är det som bleker tänder?

Det som bleker bort missfärgningarna i tandens emalj är en oxidations reduktions (redox) reaktion som spjälkar upp långa färgade molekyler till mindre färglösa. Dessa molekyler bryts i sin tur ner till koldioxid CO2 och vatten. Väteperoxid eller annat oxiderande ämne frigör ensamma syreatomer,  de så kallade fria radikaler. Dessa “söker upp” organiska molekyler och bryter ner dessa.

Går det att bleka konstgjorda tänder?

Konstgjorda tänder, kronor, fyllningar eller andra tandarbeten påverkas inte. Tandblekning skadar inte konstgjorda tänder eller tandarbeten. Det går bra att bleka ändå och resulatet kommer bli bättre än om du inte hade blekt.

Kan tandblekning skada tandköttet?

Nej. Faktum är att tandblekningsgelen förbättrar och rengör tandköttet genom sina antiseptiska egenskaper.

Kan alla få ett vitare leende?

De allra flesta kan få avsevärt vitare tänder av tandblekning. Ca 15-20% av befolkningen har dock mer svårblekta tänder. Exempel på svåra missfärgningar kan vara mycket mörkt missfärgade tänder, tjocka tänder, grå missfärgningar, genomskinlighet, fluoros, läkemedelsmissfärgningar, röda pigment i tänderna, mm. I dessa fall kan det behövas längre tids blekning för att uppnå önskat resultat.

Det finns ett fåtal personer som inte får något resultat alls. Trots att det är mycket ovanligt så förekommer det i sällsynta fall. Dessa har oftast missfärgningar som inte är organiska och påverkas därför inte alls av tandblekning.

Hur förvarar man bäst tandblekningsgelén?

Det bästa sättet att förvara tandblekningsgelén är i kylskåpet. Om du förvarar gelén i kylskåpet håller den upp till 1 år från inköpsdatum. I rumstemperatur håller gelén i upp till 6 månader. Det som händer efter denna tid är att blekningsgeléns styrka börjar minska.